PRESENTACIÓ

Roda de premsa del CASC

Tot 2014

El CASC finalitza els treballs arqueològics a la cala d’Aiguablava i es posa en valor el seu patrimoni al públic.

Un dels indrets en els quals ha intervingut el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya (Departament de Cultura) és la cala d’Aiguablava.

La cala d’Aiguablava, localitzada al municipi de Begur, al Baix Empordà, ha estat objecte de treballs arqueològics subaquàtics des de 2006.

Gràcies a aquests treballs sabem que es tracta d’un fondejador (port natural) utilitzat des del s. III a.C  fins a l’actualitat, en el qual s’hi troben nombrosos objectes arqueològics, sobretot d’època antiga, llençats o perduts des de les embarcacions. Alguns pertanyents al carregament dels vaixells i d’altres relacionats amb la vida a bord dels mariners.

Però l’excepcionalitat del lloc ve donada per la localització de les restes de tres vaixells d’època romana. Un del s. II a.C., conegut com Aiguablava V,  amb carregament de vi en àmfores procedent d’Itàlia, un altre de finals del S. I aC., conegut com Aiguablava I, amb carregament de vi en àmfores de la costa catalana i un darrer de finals del s. II dC., conegut com Aiguablava VI,  amb carregament heterogeni d’àmfores bètiques amb oli i tegulae entre d’altres materials.

Amb la voluntat de difondre al públic aquest ric patrimoni s’ha dut a terme  una experiència única a l’Estat Espanyol. En el seu emplaçament original s’han col·locat a la mateixa cala dos conjunts diferenciats de rèpliques d’àmfores que representen el carregament dels dos vaixells dels segles II i I aC, l’Aiguablava V i I. Les àmfores es troben ubicades dins la zona de banyistes, un grup a 4 metres de fondària i l’altre a 6. Ambdós són visitables tant practicant la immersió com en snorkel.

Durant aquest 2014 el CASC també ha intervingut en el vaixell del s. XIX de Deltebre, on s’han continuat els treballs d’excavació, i  en el vaixell de construcció ibèrica del s. I aC de Cap del Vol. En aquest cas s’han finalitzat les excavacions donant per tancat els treballs en aquest derelicte.

Més informació: gvivar@gencat.cat / Tel. 972 20 46 37 /  

DADES DE L'ACTIVITAT
On
Hora 00:00:00
Durada Tot l'any
Preu Gratuït
ARXIUS DE DESCÀRREGA
NOM DE L'ARXIU MIDA DE L'ARXIU
Dossier de premsa 767,488 kB